© 2023 by SMALL BRAND. Proudly created with Wix.com

Wat is brainspotting?

Brainspotting werd ontwikkeld door Dr David Grand. Het is een vrij nieuwe therapeutische methode ontstaan uit de EMDR. 

Sommige gebeurtenissen in ons leven kunnen diep ingrijpen, er komt een 'stop in onze levensstroom' (J. Deklerck, 2011). Ons brein is in een 'staat van disregulatie' en de bewuste of onbewuste onverwerkte ervaringen maken dat we steeds dezelfde patronen blijven herhalen. Hierdoor worden het alledaags functioneren, de innerlijke groei en ontwikkeling belemmerd. We zijn niet meer in staat om moeilijke situaties op te vangen en te verwerken.

 

De therapeutische methodiek van brainspotting gebruikt als vertrekpunt: waar we naar kijken, bepaalt hoe we ons voelen. Tijdens een sessie zoeken we samen naar de oogpositie die toegang geeft tot wat het volle leven in de weg staat en dus ook groeikansen inhoudt. Onder deskundige begeleiding vindt er verwerking plaats tot in de diepere delen van de hersenen, voorbij het cognitieve brein. Zo komt het brein weer in een 'staat van zelfregulatie' en voelen we ons groeien in innerlijke vrijheid.

Verloop van een sessie ‘brainspotting’:

Er wordt gebruik gemaakt van een pointer om het punt in het gezichtsveld te bepalen dat overeenkomt met de plaats van innerlijke remmingen en onverwerkte herinneringen. Terwijl de persoon blijft kijken naar de pointer begeleid ik hem in het observeren van het proces van verwerking, herstel en heling dat kan plaatsvinden.

Meestal wordt gebruik gemaakt van muziek via oortjes, waarbij de beide hersenhelften afwisselend gestimuleerd worden, wat de integratie vergemakkelijkt.

 

Tijdens het kijken naar de ‘brainspot’ kunnen zich reflexmatige reacties van het lichaam voordoen. Soms komen bepaalde herinneringen, emoties of gedachten naar boven, soms lijkt het alsof er niets gebeurt. Er wordt relatief weinig gesproken tijdens de sessies en het ritme van de persoon voor me wordt gevolgd. Hierdoor kan diepe en blijvende verwerking plaatsvinden.

Toepassingsgebied:

Brainspotting kan in vele situaties gebruikt worden, o.a.: verwerken van trauma, lichamelijke klachten, verslaving, angstproblemen, stress, depressie, verbeteren van prestaties en werken naar doelen toe.

Meer informatie kan je vinden op www.brainspotting.be en www.brainspotting.nl. 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now